Freitag, 5. September 2008

YÜZÜK CORBASI (BÖREK CORBASI)

Iftar sofralari corbasiz olmuyor mantili corbada cok doyurucu bir corba,yanina salatayla ana yemek kadar doyurucu oluyor.Biz mercimekle yapiyoruz nohutlada yapan var,mercimekle daha hafif oluyor.

Nerdeyse ramazanin bir haftasini gecirdik,burda havalar serin bazende yagmurlu geciyor,Türkiye oldukca sicak geciyor Allah hepinize tuttugunuz oruclarinizda kolaylik versin arkadaslarim.
Dün hastaneye arkadasima gittim,Türkiyeden izinden dönerken Bulgaristan'da kaza yaptilar.17 saat gümrükte bekletmisler Bulgar polisleri, birde kücük cocugunuz varsa o sicakta gerisini siz düsünün.
Arkadaslar bu sinirle yola cikiyorlar ve Sofya' yakin bir yerde kaza yapiyorlar gece.Araba takla atarak yoldan cikiyor ve yanmaya basliyor,arabayla birlikte herseyleride yaniyor. Allah'tan arkadasim kendindeymis kirik koluyla arabadan firlayan yarali esini oglunu bulmus,kizini yardim getirsin diye yola cikarmis ve yanan arabanin yanindan uzaklasmislar.Yardim gecde olsa gelmis hastaneye kaldirmislar.

5 gün kaldiklari Sofya hastanesindekileri arkadasima kabus gibi gelmis,kazadan cok ordaki yasadigi olumsuz olaylari anlatiyor. Esi beyin kanmasi geciriyor,oglu sirtindan yaralaniyor simdi cok sükür hepside iyiye gidiyor Bulgaristan'dan ucakla direk hastaneye getiriliyorlar
Bulgaristan Avrupa birligine girdi, degisen hic birsey yok.Bulgaristan'dan bir gecis yapsaniz sasirirsiniz bu haliyle bulgarlari nasil AB ye aliyorlar diye.Türkiye gibi ordan daha modern ekonomisiyle daha iyi olan ülkemizi nasil almiyorlar . Gümrüklerde keyfi bekletiyorlar gurbetcilerimizi,yine corba parasi aliniyor. Gurbetcilerimizden aldiklari corba parasi maaslarini coktan geciyordur.Gecen sene Baktat firmasi corba parasi isteyen bir polisi reklam olarak yayinlamisti adamlarin gururuna dokunmus reklami Disisleri bakanligina sikayet ederek kaldirmislardi, simdilerde yine yayinlaniyor.Madem o kadar gururlusunuz neden hala iki adim basi corba parasi aliniyor.
Burda bizim Disilerine cok is düsüyorTürkiyeye gelen gurbetcimiz tatile gelen yabanci bir turisten daha cok para birakiyor , turist bir giriyor hersey dahil oteline bir daha otelden disari cikmiyor .Neden gurbetcilerimiz her sene Bulgaristanda 10 saat 20 saat bekletiliyor.Bulgar Disisleriyle bu konuyu görüserek tatil aylarinda daha cok polis görevlendirerek gümrüklerde bekletilmeden gecemezlermi vadandaslarimiz.Bir sürü kapidan sadece bir veya ikisi acik öyle oluncada yigilma oluyor saatlerce kuyrukta bekleniyor. Sagolsun bizimkiler kapikule insaat olmasina ragmen kapilarin hepsini aciyorlar ama Bulgarlar keyfi iskence yapiyorlar gurbetcilere....... Disislerimiz artik kesin bir cözüm bulmali bu duruma.

Burda yabanci Türkiyede Almanciyiz,neyiz biz ne burada benimseniyoruz nede Türkiyede.
Esnaf hepsi olmasada dört gözle Almancilari bekliyor fiyatlar iki katina cikiyor,biz burda parayi yerde süpürüyoruzya
Arkadaslar icim cok dolmus bu konuda artik keseyimde tarife geceyim,Avrupa,da yasayan arkadaslarim beni daha iyi anlayacaklardir.

1 yumurta,un,su,tuz.
ici icin,250 gr kiyma, 1 adet sogan karabiber,tozbiber,tuz

1 bardak mecimek,1 kasik tereyag,1 kasik domates salcasi,yarim kasik biber salcasi, pulbiber nane

Un yumurta su karisimi sert bir hamur yogrulur.Kiymaya sogan rendelenir baharatlar ilave edilir.
Hamurdan bezeler alinir,yufka seklinde ince olmayacak sekilde acilir. Kare seklinde hamur kesilir,ortalarina kiyma konur dört kenari birlestirilerek kapatilir.
Tencereye yarisini gececek kadar su konur ve mercimekler haslanir,mercimek rengini verecektir.Haslanan mercimege mantilar ilave edilir yumusayincaya kadar pisirilir.
tavaya tereyag konur eritilir,salcalar ilave edilir,nane pulbiber eklendikten sonra mantili tencereye tereyagli sos ilave edilir.Sicak servis edilir,corba bekleyince mantilar sisiyor görünüm olarak degisiyor.Bereketli iftarlar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin